Det är inte svårt att välja bra mat

Hej på er!
Jag önskar att alla människor förstod hur enkelt det är att välja bra mat. Något som upprör mig är den stora uppskö av flingor och müsli fullproppad med tillsatt socker som finns i mataffären, Kellogs Allbrain är exempelvis inte ett bättre alternativ än Kellogs Frosties. Dem innehåller båda stora mängder socker och kolhydrater. Vilket gör att blodsockret åker berg- och dalbana och du blir hungrig igen en stund senare.Det är samma sak när de gäller yoghurt, genom att äta 1-2 dl smaksatt yoghurt har du kommit upp i maxdosen för vad WHO rekommenderar att man ska äta av tillsatt socker på ett dygn. Förstår du vad dina val gör för skilland på långsikt om du exempelvis väljer en naturell yoghurt istället för en sockrad. Ju mindre fett det är i en yoghurt, ju mer kolhydrater och socker innehåller den
 
Det gör mig ännu mer förbannad att se hur många flingor som är riktade till barn. Ge inte det här till dina barn!! Hur lätt tror du det är att sitta still i skolan och koncentrera sig när man har ett blodsocker som åker upp och ner. Det finns till och med studier som visar att barn med ADHD mår bättre och får ett jämnare humör av en lågkolhydratkost pga att det ger dem ett stabilt blodsocker.
 
Det är inte tidskrävande att välja bra alternativ. När jag är sugen på krispiga flingor häller jag kokoschips och rostade pumpafrön över min yoghurt. Vill jag ha en snabb müsli häller jag även i lite nötter och tillsätter krddor (ex kanel, vanilj, kardemumma) Pricken över i:et är att toppa med bär. Det tar lika lång tid att hälla på de här ingridienserna som det gör att hälla på de dåliga alternativen. Det tar inte längre tid att förbereda bra mat. 
 
 
kram, trollmorslchf
 
 

Recept - Rättikagratäng

- "Hur ska jag klara mig utan potatisgratäng?" 

Svaret stavas rättika- eller zucchinigratäng. Idag tänkte jag dela med mig av ett krämigt recept på en god rättikagratäng. Det kan vara svårt att göra en gratäng fast och krämig eftersom att vi inte använder oss av potatisens stärkelse. De gratängerna jag har gjort förrut låter jag stå inne i flera timmar för att de ska bli krämiga, men den här blir klar fortare. 
 
Ingridienser:
0,5 kg rättika
lök (jag använder sällan lök i min mat pga att det ger mig kramper i tarmarna)
2 ägg
3,5 dl grädde
300- 400 gram ost
salt, peppar, vitlök

Gör såhär:
Skala rättikan och skiva den lövtunnt (jag använder en mandolin), vispa ihop grädde och äggen. Nu kommer vi till själva monteringen. Varva rättikan med kryddor, lök, ost och omelettsmeten, på toppen avslutar du med ett lager ost. Sätt in gratängen på 200 och låt den gräddas i 60 minuter. 
 
Nu tror säkert många att gratängen blir som en omelett, men det blir den inte, äggen hjälper gratängen att hålla
ihop och göra att den inte blir rinnig pga grädden.
 
 
Hoppas ni gillar den!
kram, trollmorslchf
 

Recept - Köttfärssås och spagetti

Trots att jag inte äter mjölig och klibbig "vanlig" pasta finns det en hel del andra alternativ att välja mellan:
 
Fettuccine, gjord på gröna sojabönor
Spaghetti, gjord på svarta bönor
Sjögräsnudlar
Shiratakinudlar
(Googla för att hitta återförsäljare)
I Karlskrona säljs de två nudelsorterna på maxi.
 
Men jag gillar att göra egen pasta, av zucchini. Jag skalar en zucchini med en potatisskalare och sen lägger jag i min fettuccine/spagetti i kokande vatten ett par minuter, sen är pastan klar. Enkelt och supergott!
Idag tänkte jag även dela med mig av mitt recept på köttfärssås :-)
 
Ingridienser: 
Cirka 400 gram köttfärs
Olja att steka i
2 msk ekologisk tomatpuré (du kan även använda ekologiska, krossade tomater om du vill)
3 dl grädde
Kryddor efter smak (jag hade worcestersås, chili, salt, peppar och lite färsk korriander)
 
Tips: Gör du köttfärssåsen i en stor stekpanna reduceras grädden snabbt och köttfärssåsen blir krämig fort. :-)

 
kram, trollmorslchf
 

 

RSS 2.0