Det är inte lätt att våga sticka ut i dagens sjukvård

De senaste åren har jag fått ta emot en hel del skit från andra människor angående mitt kostval. För det mesta skakar jag av mig orden som haglar över mig och jag går inte in i diskussioner med människor som har hörselskydd för öronen och ändå inte lyssnar på vad jag säger.
Igår gjorde jag ett undantag för att jag kände mig otroligt kränkt. Jag jobbar som sjuksköterska och i fikarummet blir jag påhoppad från alla möjliga håll när mina kollegor får reda på att jag äter en lågkolhydratkost. De förklarar vitt och brett om att det är korkat att äta fett och jag får upprepade gånger höra att jag kommer att dö för att mina kärl kommer korka igen om ett par år och att jag minsann ska få se att de hade rätt. (Vill understryka att mina kollegor är underbara men att våra åsikter om kost går isär)
 
Fetma, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes är bara några av hälsotillstånden som ökar lavinartat runt om i världen. I flera decennier har vi matats med att det är fettet som är boven till vår ohälsa, kan då någon upplysa mig om varför folkhälsan blir sämre och sämre trots att vi än idag är fetträdda? Vi kan väll alla räkna ut att det inte är fettet som är boven i dramat eftersom majoriteten fortfarande äter en reducerad fettkost ala tallriksmodellen. Har denna kost räddat människan från ohälsa? Har värlfärdssjukdomarna minskat? Svaret är nej. Det är dags att sjukvården kliver av sina höga hästar och skjuter ifrån sig de föråldrade forskningsresultaten. 
 
På min avdelning äts det kolhydratsrik mat och tillsatt socker varje dag och jag vet att min avdelning inte är unik i detta slag. Jag har alldrig attackerat någon på mitt jobb om att det är farligt med socker och att de kommer bli sjuka pga. det i framtiden. Vad ger då andra rätten att dömma mig för mitt kostval? Vad är det som sticker så mycket i andras ögon som gör att de har behov att nedvärdera mig? Jag äter naturlig mat som inte innehåller en massa snabba kolhydrater som gör att blodsockret skjuter i höjden. När det gäller lchf:arens höga konsumtion av fett är det enkelt förklarat med att vi väljer att äta bra råvaror. Becel och Lätta är inte naturliga pga hur de har framställts men däremot är smör naturligt, det kommer direkt från kossorna och blivit befriat från onödiga tillsatser. När du väljer riktig grädde i kyldisken istället för matlagningsgrädde undviker du en hel drös med kemiklier. Vad tror du tillverkaren gör med grädden för att den ska omvandlas till ett fettsnålt alternativ? De använder kemikalier för att reucera fettet och tillsätter dessutom ännu fler kemikalier för att försöka få tillbaka smaken och konsistensen som vanlig grädde har. I dagens samhälle borde vi räkna kemikalier istället för kalorier. 
 
Många frågar mig varför jag som sjuksköterska kan vara så dum att jag håller fast vid lchf. Svaret är enkelt, det är för att jag är övertygad om att det är såhär människan bör äta. Om tallriksmodellen är så bra, varför blir bara människan sjukare av sin kost? Att inte anamma de nya forskningsresultaten inom kost och hälsa är lika korkat som att inte använda nya behandlingar för cancer. "Nej, varför ska vi testa något nytt som forskarna har kommit fram till är bra? Vi kör på de gamla läkemedlena och operationsteknikerna." Hur många tror du hade överlevt sin cancer om man alltid går efter samma behandlingsmetoder och inte utvecklas i takt med forskningsresultaten?
 
Något har gått fel inom sjukvården, patienterna är desperata och sjukvården likaså, fetman ökar i välfärdssverige och vi har inte lyckats vända siffrorna med den kära tallriksmodellen. Vi utför hellre fetmaoperationer och skriver ut recept på pulverdieter än att testa ge rådet om naturlig mat som inkluderar att patienten äter sig mätt och inte får blodsockersvägningar. Att ha ett jämt blodsocker ökar välmåendet i kroppen på många plan, en diabetiker kan exempelvis dra ner på sin medicinering eller kanske till och med sluta med den helt om personen går över till en lågkolhydratkost. De enda som blir ledsna över att vi blir friskare är läkemedelsföretagen som inte får chansen att sälja lika mycket mediciner. Dessutom är sjukvården i dagens Sverige så hårt pressad att vårdplatser är tvugna att stängas ner pga att vårdpersonalen inte orkar med det höga trycket i vår arbetsmiljö och alla överbeläggningar plus att färre och färre personer väljer att inte skaffa sig en utbildning inom ett vårdrelaterat yrke. Tänk hur många paienter som kanske hade kunnat undvika sjukdomar och vårdkontakter pga. att de går över till en annan kost. 
 
Denna texten är skriven till alla er som utsätts för kränkningar och påhopp titt som tätt pga. att du väljer att gå emot strömmen och inte äta gluten, stärkelse eller socker. Det är inte lätt att vakren som privatperson och vårdpersonal att stå ensam och stark i en folksamling som är emot dig, men jag känner mig ensam och stark och det gäller att både du och jag står upp för oss själva. 
Utan lchf hade jag inte levt det liv jag har idag, jag hade fortfarande haft en he drös med mediciner pga min ibs och gallstenar, jag hade fortfarande varit begränsad i mitt liv och deprimerad över min sjuka och trötta kropp och slutligen hade jag defenitivt inte klarat av min utbildning. Jag är en stolt sjuksköterska och jag hoppas och tror på att det blåser förändring i seglen och att vi kan vända all ohälsa som tallriksmodellen och fettskräcken har skapat.
Tillsammans går vi mot en bättre folkhälsa!
 
Mvh syster Daniela alias trollmorslchf på instagram
 
Paula
2015-04-13 @ 09:19:57

Du är duktig som inte låter dig dras ner i sockerträsket! Dina kolleger har tyvärr inte läst senaste forskning att boven är socker (och all mat som blir socker i kroppen)som täpper blodådrorna. Mina båda föräldrar hade Diabetes och följsjukdomarna som följer med hjärt-och kärlsjukdomar. Båda fick hjärtinfarkt och stroke! Båda är döda idag och båda älskade bröd, potatis, mjölmat, bullar mm...Jag själv har gått ner 17kg med LCHF för jag vill inte gå samma väg som mina föräldrar. Dem dog alldeles för tidigt. Kämpa på bara, för med tiden kommer dina kolleger dit, när deras kropp har fått för mycket inflammationer på grund av deras sockermat. Hälsning Paula




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0