Välkommen hit!
Hej! Idag är jag med i Blekingelänstidning angående LCHF och för er som har hittat hit via artikeln hälsar jag er välkomna hit!
När vi var på gymmet och fotograferade mig inför den här artikeln fick jag flashbacks från när jag var där för första gången. Jag vägde en bra bit över 100 kilo och var där tidigt som fanken på morgonen för att ingen skulle se tjockisen som sprang för livet. Jag hade även min träningsjacka på mig inomhus för att dölja min kropp så mycket som möjligt, trots att det var runt 25 grader varmt därinne. Den här versionen av mig var olycklig och min kropp svek mig.
Jag är glad och tacksam över att jag har lämnat den här versionen av mig själv, med hjälp av LCHF och träning har det försvunnit 50 kilo från min kropp, det är en hel människa. Vart låg den personen och skvalpade innan? Att se mig själv på bild är dock fortfarande inte någon favorit, jag är min största kritiker, att bli fotad till lokaltidningen var riktigt nervöst, alla i Blekinge kan se mig. Alla kan döma, men vad gör det egentligen? Det viktigaste för mig är att visa och skriva till dig som är beredd att läsa.
Jag är medveten om att jag kommer få ta emot en del kritik efter den här artikeln, men ibland måste man våga kasta sig ut, jag hoppas att den positiva responsen är större än den negativa och att jag kan hjälpa någon till att våga göra en livsstilsförändring. Jag vill vara med att skapa debatten och ge er en tankeställare. Det låter klyschigt och överdrivet, men LCHF har förändrat mitt liv. LCHF har gett mig livet tillbaka. Jag kan knappt beskriva vilket helvete jag levde i för ett par år sedan, hela mitt liv kretsade kring hur dagens status var på min mage. Vilka mediciner skulle jag behöva ta för att klara av dagen? Behövde jag verkligen gå utanför dörren idag? Vad skulle jag äta som inte förvärrar mitt tillstånd? Om jag gick utanför dörren hade jag alltid koll på vad närmaste toalett låg och jag bar alltid med mig mina mediciner. Min IBS hade mig i ett järngrepp och det kändes inte som att sjukvården förstod vad jag gick igenom varje dag. Jag var utlämnad till att hitta mitt egna sätt att få vardagen att gå ihop och deras råd var kassa.
Idag står jag här, på andra sidan av den djupa tunneln, jag har varit med om mycket och jag känner mig starkare än någonsin. Jag vet att vi har många människor med IBS, gallstensanfall, övervikt och fetma i vårt samhälle. Jag vet hur det påverkar din vardag, jag vet hur du drar dig från att göra saker som du egentligen skulle vilja göra, jag vet hur jobbigt det är att vara begränsad, jag vet vilken smärta du känner, jag vet hur ledsen du är, jag vet hur matad du är med tips som inte fungerar, jag vet hur hungrig du är, jag vet hur jobbigt det är att gå in i en affär och inte få på sig kläderna, jag vet hur jobbigt det är att stå emot att ta den där chokladkakan när du står i kassakön, jag vet hur dålig självkänsla och självförtroende detta ger dig och jag vet lösningen! Jag blev av med IBS och gallstensanfall, både min fysiska och psykiska hälsa är på topp och jag har gått ner över 50 kilo i vikt, alldeles själv! Listan på min läkemedelslista för två år sedan var lång och idag tar jag inte en enda medicin regelbundet, tackvare LCHF. När det gäller övervikt, fetma och viktnedgång behöver du inte göra en gastric bypas, gå på galna pulverdieter eller räkna kalorier. Kalorier är ett värde på hur snabbt maten "brinner upp" i kroppen innan du måste äta igen, kolhydrater brinner snabbare än fett, detta är enligt mig det enda du behöver veta om kalorier. Mitt matintag ligger på 3000-4000 kalorier per dygn och jag går ner i vikt, det handlar inte om att du måste göra av med de kalorierna du äter, du behöver bara äta rätt sorts mat. Tänk om jag skulle sett till så att jag förbrände alla kalorier jag stoppade i mig? Jag hade fått tillbringa hela dagen med att springa och det finns viktigare saker än det. Jag vågar påstå att efter en månad med LCHF kommer dina eventuella magbesvär vara mycket bättre och du kommer ha förlorat x antal kilon vikt. Jag dricker inte grädde och jag trycker inte i mig smör, LCHF handlar mycket riktigt om att den största delen av energin kommer från fett, men jag äter även kolhydrater. Om du följer mig här på bloggen eller via instagram (trollmorslchf) så kommer du få se att jag kan äta alla maträtter som du äter, fast på ett annorlunda sätt.
Jag har fortfarande 10-15 kilo kvar att gå ner, men det får ta den tid det tar, jag har inte bråttom. Jag har kommit långt på min resa och nu är det bara upploppet kvar och det är en underbar känsla. Jag har haft många delmål under resans gång och ett av mina starkaste minnen var när jag helt plötsligt fick på mig de där byxorna som hade legat i garderoben i flera år, det var en underbar känsla och mina framsteg blev verkliga. Vad har du för mål? Ibland kan det vara svårt att sätta realistiska delmål för att man har siktet på den stora vinsten längst bort. Ibland tar det längre tid att nå högsta vinsten, men det är då du inte ska ge upp. Denna sommaren hoppas jag att jag kommer känna mig bekväm i en bikini, men om det blir så får tiden utvisa, annars kommer det en sommar nästa år också. :-)
Många av er har försökt byta kost ett antal gånger förut för att få en mer hälsosam kropp (inklusive mig själv) och ibland faller man eller sätter krokben på sig själv, men det är bara att resa sig upp igen! Jag har haft problem med maten så länge jag kan minnas och det har alltid varit ett ångestladdat ämne. Jag har testat det mesta: fettsnålt, nyckelhålsmärkt, tallriksmodellen, ätit fem mål om dagen, ätit tre mål om dagen, viktväktarna, kaloriräkning, GI, pulverdieter, druckit smoothies, tagit bantningspiller, hetsätit, inte ätit alls, spytt upp maten igen osv.
Varje gång en diet har fallerat har jag känt mig misslyckad och jag vet att jag inte är ensam om det här fenomenet. Idag är första gången i mitt liv som jag har en sund inställning till mat, jag är alltid mätt, har ett jämt blodsocker och har därför inget behov av att hetsäta kolhydratsrik mat längre. Som ni förstår har detta även bidragit till att jag mår mycket bättre psykiskt, jag slipper ha ångest över mat längre. Och jag lovar dig att det är mycket lättare att lyckas med din viktnedgång om du har rätt redskap och rätt kunskap. Om du äter en kost som ger dig ett jämnt blodsocker, motverkar det chansen att du blir "panikhungrig" eller sugen på mat som är dålig för dig. Vad tror du fungerar bäst? En lågkolhydratkost som håller dig mätt länge och inte har några kaloribegränsningar eller en bantningsmetod som består av ett kemiskt pulver med mycket låg kalorihalt och hög kolhydratshalt. Svaret är självklart lågkolhydratskosten. Jag tappar hakan av de människorna som klarar av att leva på det kemiska pulvret, för mig är detta lika med svält och svälter man sig själv blir man förr eller senare jättehungrig. Jag blir både arg och ledsen när jag ser någon dricka detta, för jag har också gjort det och varit lika desperat efter att få bort några kilon. Jag slutade med pulverdieter när min avföring blev blodig. Jag har vänner som har fått strokesymtom och blivit inlagda på sjukhus pga samma pulverdieter. En pulverdiet är aldrig hållbar. Klarar din kropp av att gå ner x-antal kilo utan att bli sjuk så kommer du gå upp dem igen när du börjar äta tallriksmodellen igen. Jojo-bantningen blir komplett och din kropp får ta mycket stryk. Den är värd så mycket bättre, även om inte du ser det.
En livsstilsförändring till LCHF kommer ge dig stora hälsovinster. (Om du scrollar ner bland mina tidigare inlägg kommer du hitta exempel på sjukdomar och har försvunnit eller förbättrats med hjälp av LCHF) Det kommer in ny forskning kring ämnet hela tiden och du behöver inte vara orolig för att få hjärt- och kärlsjukdomar pga en högfettskost. Den nya forskningen visar att det inte finns någon koppling mellan stora mängder fett och hjärt- och kärlsjukdomar. Här har du exempel på en metastudie:
http://annals.org/article.aspx?articleid=1846638&resultClick=3
De flesta som ska diskutera LCHF med mig har inte en aning om vad de pratar om. Dem håller fast i "det var bättre förr, tallriksmodellen har alltid fungerat". Har den verkligen det? Något är uppenbarligen fel eftersom att svenskarna bara blir fetare och fetare. Tallriksmodellen är inte bra. Det är ingen bra idé att äta socker, gluten och stärkelse, inte ens i "måttlig" mängd. Varför är diabetes, hjärt-och kärlsjukdomar, cancer och fetma några utav Sveriges folksjukdomar? Det är inte LCHF som bär skulden till det iallafall. Visste du att cancerceller mer än gärna livnärar sig på kolhydrater? Ju mer kolhydrater du äter, desto snabbare växer tumören. En kost bestående av mycket kolhydrater gör att ditt blodsocker åker berg- och dalbana större delen av dygnet, detta gör att dina chanser att utveckla diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar ökar. Listan på sjukdomar som kolhydraterna skapar är lång. Hur fanken mår DIN kropp på insidan, egentligen? Att inte anamma de nya forskningresultaten inom kost och hälsa är lika korkat som att inte använda nya behandlingar för cancer. "Nä! Varför testa något nytt som forskarna har kommit fram till är bra? Vi kör på det gamla!" Hur många tror du överlever om man går efter "det var alltid bättre förr"?
Slutligen, till alla er som är fortsatt skeptiska mot LCHF, eller rent av är nyfikna, har frågor om forskning, om vad som händer i kropp och knopp när vi stoppar i oss fett och kolhydrater, så är detta hemsidan ni ska besöka. Andreas har svar på allt! www.kostdoktorn.se
Tack så mycket för din tid. Jag önskar dig en fantastiskt dag.
kram, trollmorslchf
Ett stort TACK! Läste artikeln i BLT idag och hittade hit. Tack för du delar med dig. Jag är på väg att börja min resa med LCHF och du har inspirerat mig än mer.