Socker och diabetes

Hej på er, idag tänkte jag ta upp ett oehört viktigt ämne som är ett växande problem i Sverige. Varje dag dör fem svenskar som en direkt följd av sin diabetes. Det är fem gånger fler än som avlider i trafiken. En av nio svenskar har diabetes eller ligger i riskzonen för att drabbas. Diabetes är inte en utan flera sjukdomar med olika orsaker. Den gemensamma nämnaren är att sockerhalten i blodet är för hög. De två vanligaste diabetesformerna är diabetes typ ett och diabetes typ två.
 
 
Vid diabetes typ 1 har kroppens egna produktion av insulin helt eller nästan helt slutat att fungera.  Av någon okänd anledning angriper och förstör kroppens immunsystem de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln, vilket på sikt leder till total insulinbrist. Diabetes typ 1 drabbar oftast barn och ungdomar. 
Vid diabetes typ 2 kan kroppen fortfarande producera insulin, men mängden som produceras räcker inte för att att tillgodose kroppens behov.  Vid uppkomsten av diabetes typ 2 spelar levnadsvanorna en viktig roll, där mat, övervikt och stillasittande har betydelse för uppkomsten. Diabetes typ 2 ökar lavinartat i Sverige och därför har diabetes blivit en av våra folksjukdomar, cirka 80% av alla diabetespatienter har diabetes typ 2. Förut kallades den här typen av diabetes för åldersdiabetes eftersom att sjukdomen utvecklades på äldre dagar, men nu för tiden kryper typ 2 diabetes allt lägre ner i åldrarna och pga. det räknas den inte längre som en ”ålderssjukdom” utan som en livsstilssjukdom. 
 
 
När vi stoppar i oss kolhydrater (ex potatis, socker och bröd) omvandlas det till glukos (socker) av tunntarmen. Glukosen åker ut i blodet för att föras vidare till kroppens alla celler för bränsle. Hormonet insulin hjälper glukosen från blodet till cellerna för att bilda energi. Om kroppen matas med alldeles för mycket glukos som den inte gör av med lagras den i levern tills du behöver energin, när kroppen har fått för mycket glukos under lång tid klarar bukspottkörteln tillslut inte av att producera tillräckligt med insulin för att hålla blodsockernivåerna normala. Detta gör att glukosen blir kvar i blodet och att blodsockervärdet skjuter i höjden. Det talas även om att våra vävnader blir mer och mer resistenta mot insulin efter lång tid av påfrestning och att det behövs mer och mer insulin för att få ut glukosen från blodet och in i cellerna, man talar om att vävnaderna blir mer resistenta mot insulinet. Många personer som har typ 2-diabetes är överviktiga och fetma är en av orsakerna till att kroppscellerna förlorar sin känslighet för insulin. 
 
 
Vad händer om diabetiker (och alla andra människor också för del deler) utesluter stora mängder av kolhydrater ur sin kost? Jo kroppen behöver inte producera lika mycket insulin för att hålla nivåerna normala, alternativt vi behöver inte ge diabetespatienterna lika höga doser av insulin. En del typ 2 diabetiker kan tackvare en LCHF-kost sluta medicinera sig med insulin, pga av att LCHF håller blodsockernivåerna normala. Det är på grund av detta LCHF är viktigt. Vi behöver inte alla dessa kolhydrater. Du behöver inte vara orolig, kroppen behöver bara 20 gram kolhydrater per dygn för att fungera som den ska och det är lätt att komma upp i den mängden även med LCHF. Skulle du välja att äta en strikt LCHF-kost börjar kroppen tillverka glukos av fett och protein för att ge cellerna sin energi. 
 
 
Vill du veta något som är extra skrämmande? Tio tusentals svenskar ligger i riskxonen för att utveckla diabetes typ 2 och har redan utvecklat metabolt syndrom. Vad är då metabolt syndrom undrar du?

Utvecklingen av metabolt syndrom beror på många komponenter, att patienten är överviktig med ett förhöjt midjemått, hypertoni (högt blodtryck), försämrad glukostolerans och försämrad insulinresistens, förhöjda triglyceridvärden och b-glukosvärden och sänkt HDL-kolesterol, vilket ger en ökad risk för tromboser. Efter många års påfrestande från det metabola syndromet utan vidtagna åtgärder utvecklas typ 2 diabetes. Metabolt syndrom behandlas med hjälp av att patienten gör en livsstilsförändring som skapar en viktnedgång, ökad fysisk aktivitet, kostomläggning. Stämmer kriterierna in på dig? Då är det dags att göra något åt din situation! Nu! Eller vill du bli en av de nio svenskar som har en diabetesdiagnos?

 

Det är inte jobbigt att leva utan alla dessa kolhydrater. Jag har inte diabetes, men jag och många andra människor väljer att avstå kolhydraterna och sockret för att kroppen mår så mycket bättre utan. Det är dags att du väljer att främja din hälsa!

Vill du veta mer om diabetes? Surfa in på www.diabetes.se
Där har jag hämtat min information.

 

kram, trollmorslchf

josse
2014-02-26 @ 22:23:10

Fy fan vilket bra och tänkvärt inlägg!

Svar: Tack :-) Puss och kram!
[email protected]




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0